Informatie Vrienden voor het Leven


Vrienden voor het Leven is de eerste ontmoetingssite voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is voor iedereen boven de 18 jaar en voor heel Nederland. Leden kunnen op deze site vrienden maken en eventueel daten. Lid worden kan vanaf € 3,50 euro per maand (zie onder voor tarieven).

Kun je met een computer omgaan en ben je klaar om anderen te ontmoeten, dan is dit de site voor jou! We proberen er alles aan te doen om onze ontmoetingssite/ datingsite voor mensen met een verstandelijke beperking zo veilig mogelijk te maken en we doen dit o.a. door te bekijken of mensen echt een verstandelijke beperking hebben, door het regelen van ontmoetingsplekken en door het geven van duidelijke informatie.

De website is voor heel Nederland. Als je Nederlandstalig bent, maar in een ander land woont, neem dan contact op (info@vriendenvoorhetleven.nl). Dan overleggen we of je je ook kunt aanmelden.

De voordelen van Vrienden voor het Leven, de eerste ontmoetingssite voor mensen met een verstandelijke beperking, op een rij (voor meer info, zie hieronder):

 • Alleen voor mensen met een verstandelijke beperking
 • Strenge toelating; mensen moeten een begeleider hebben, zodat we zeker weten dat het om iemand met een verstandelijke beperking gaat
 • Wanneer jij mailt met vragen, beantwoorden we die per mail of we nemen telefonisch contact met je op
 • Je kunt op deze site op zoek naar vriendschap, maar ook naar een relatie
 • Niet verplicht om jouw begeleider je te laten helpen op de site
 • Alleen als je lid bent, kun je op de site
 • Niemand van buitenaf ziet dat je lid bent
 • Op de site weet niemand jouw achternaam; alleen voornaam en eerste letter achternaam wordt getoond
 • Pas wanneer jij een contactverzoek accepteert, kun je berichten sturen met iemand
 • Ongewenst gedrag knop: wanneer jij vindt dat iemand iets doet wat jij apart vindt, kun je op deze knop drukken. Je kunt omschrijven wat jij vindt. Wij gaan contact opnemen met beide partijen om te kijken wat er aan de hand is
 • Jouw lidmaatschap verloopt vanzelf; vind je het leuk, dan betaal je bij
 • Vrienden voor het Leven organiseert ontmoetingsdagen voor haar leden
 • Wanneer je lid bent, ontvang je een Vrienden voor het Leven pas waarmee je korting krijgt op het horeca assortiment van een landelijke keten
 • Veilige site: net als de bank hebben wij een groene balk bovenin. Dit betekent dat de wachtwoorden versleuteld zijn (SSL certificaat)

Aanmelden

Je hebt een begeleider (van je instelling, vanuit PGB of via MEE) nodig om je aan te melden. Dit vragen wij, om zeker te weten dat jij een verstandelijke beperking hebt. We willen geen andere mensen op de site. Heb je geen begeleider, dan kun je contact opnemen met Vrienden voor het Leven voor overleg (info@vriendenvoorhetleven.nl). Dan kan iemand anders jouw begeleider zijn, bijvoorbeeld 1 van jouw ouders. Maar er moet wel een bewijs komen waaraan wij kunnen zien dat jij een verstandelijke beperking hebt.

Hoe gaat de aanmelding precies?

 1. Jij schrijft je in op de website onder 'Lid worden' en 'Verder aanmelden'. Aan de linker kant vul je jouw gegevens in en aan de rechter kant die van de begeleider. Je kunt bij inschrijving ook aangeven naar wie de betaalmail gaat.

Heb je een begeleider vanuit een PGB? Upload dan de 1e en 2ebladzijde van het indicatiebesluit van het CIZ of een beschikking van de gemeente. Let op! Er moet wel duidelijk in staan dat jij hulp hebt, omdat jij verstandelijk beperkt bent. Weet je het niet zeker, overleg dan even via info@vriendenvoorhetleven.nl en wij nemen contact met je op.

 1. Dan zie jij in beeld dat de inschrijving gelukt is.
 2. Er gaat een mail naar jouw begeleider die jouw gegevens gaat controleren. Dit kan even duren.
 3. Als de gegevens goed gekeurd zijn, dan krijg jij een mail. Die mail is de betaalmail. In de betaalmail zit een link (lange blauwe zin). Wanneer je hierop klikt, krijg je een scherm waarmee je kunt betalen.

Heb je ervoor gekozen dat iemand anders voor jou betaalt? Dan krijgt diegene de betaalmail. En jij krijgt een mailtje waarin staat dat de betaalmail verstuurd is.

Heb je betaald, dan kun je in het besloten gedeelte van de site en kun je je profiel aanmaken. En natuurlijk mensen leren kennen!

Hoe werkt Vrienden voor het Leven?

Wanneer je betaald hebt, ben je lid van Vrienden voor het Leven! Alleen mensen die lid zijn, kunnen op de site.
Om te zorgen dat je niet gelijk door anderen gevonden kan worden (bijvoorbeeld op Facebook), sta je met jouw voornaam en 1e letter van jouw achternaam op de site. Dus bijvoorbeeld Anneke B.
Om te beginnen kun je een profiel opmaken met foto's en eventueel filmpjes. Je kunt zeggen wat jouw beste boek is of jouw lievelingseten. Ook kun je iets leuks vertellen over jezelf, want een ander moet wel naar jouw profiel kijken toch? Dan kun je zeggen of je een vriendschap zoekt of een relatie (of allebei). Je kunt aangeven dat je een man of een vrouw zoekt, of misschien wel allebei.

Als je dat allemaal in orde hebt gemaakt, is het tijd om te kijken wie er nog meer lid van de site zijn. Je kunt mensen zoeken op bijvoorbeeld provincie of leeftijd.
Als je iemand hebt gevonden, kun je een contactverzoek sturen. Pas als de ander ook contact wil (diegene accepteert het contactverzoek) dan kun je met elkaar mailen. Zijn jullie tegelijk online, dan kun je chatten (kletsen) met elkaar. Dat is het dat je heel snel berichtjes naar elkaar verstuurt. Bekijk de demo voor meer informatie.

Vrienden voor het Leven stuurt regelmatig een ‘praatje’ naar haar leden. Daarin zetten we leuke dingen en tips.
Ook organiseert Vrienden voor het Leven ontmoetingsdagen. Hierover lees je in het praatje. Wat is dat een ontmoetingsdag? We prikken een datum en dan vragen we of je wilt komen. We gaan dan wat leuks doen met elkaar, bijvoorbeeld wandelen en daarna uit eten. Wanneer je mee wilt doen, kun je je aanmelden. En dan kun je andere leden van de site in het echt ontmoeten. Hoeveel het kost om mee te doen, wordt vermeld in het praatje.

Hoeveel kost het om lid te zijn?

Je betaalt om lid te worden. Vrienden voor het Leven is een stichting en maakt geen winst. We gebruiken het geld om de website te onderhouden en om alles om de site heen te regelen.

1 maand:

€  5,00

3 maanden:

€ 13,50 (€ 4,50 per maand)

6 maanden:

€ 24,00 (€ 4,00 per maand)

1 jaar/12 maanden:

€ 42,00 (€ 3,50 per maand)

Je kunt betalen met iDEAL (gelijk toegang)
of met OverBoeking (hierbij ontvang je een mail met betaalgegevens; kies voor deze mogelijkheid als iemand anders voor jou betaalt en stuur het mailtje door).

Jij maakt zelf het geld over. Vind je het leuk op de site? Twee weken voordat jouw lidmaatschap afloopt, komt er een gele balk in beeld. Als je daarop klikt, kun je bijbetalen.

Wanneer je je aanmeldt, kun je aangeven dat iemand anders voor jou betaalt. Dan krijgt die persoon een mail met betaalinstructies.

Aflopen lidmaatschap
Heb je vriendschap gevonden? Of heb je een relatie? Kortom, wil je (even) stoppen met Vrienden voor het Leven? Dan hoef je niets te doen en jouw lidmaatschap stopt vanzelf. Jouw gegevens blijven een jaar bewaard. Wil je binnen dat jaar weer lid worden? Dan kun je gewoon inloggen met jouw gegevens; klik net zolang je een betaalscherm ziet; wanneer je betaalt, kun je weer op de site.

Lid geweest en weer lid worden?
Ben je minder dan een jaar geleden lid geweest van Vrienden voor het Leven en wil je weer lid worden? Kijk dan eerst of je nog kunt inloggen (weet je je wachtwoord niet meer? Vraag een nieuwe aan). Wanneer je kunt inloggen, klik je net zolang tot je een betaalscherm ziet. Wanneer je betaalt, kun je weer op de site. Al jouw gegevens zijn bewaard, dus ook jouw foto en profiel. Je kunt zelf bekijken of je dit weer gaat hergebruiken.

Ben je langer dan een jaar geleden lid geweest? Dan moet je je opnieuw aanmelden.

Ontmoetingsplekken

Wanneer je lid bent, krijg je een lidmaatschapskaart, nadat je een foto op jouw profiel hebt gezet. Met deze kaart krijg je korting bij een groot aantal vestigingen van een winkelketen in hun lunchroom als je met twee of meer leden van de site afspreekt. Dit heeft Vrienden voor het Leven geregeld, zodat je op een enigszins veilige plek kunt afspreken.

Bekende Nederlanders

We zijn er erg trots op dat er veel Bekende Nederlanders zijn die de site Vrienden voor het Leven ondersteunen. Ze hebben allemaal verteld waarom ze de site leuk vinden. Als je op de rode balk op de startpagina drukt, kun je ze allemaal zien en hun verhaal lezen. Je kunt niet met deze mensen daten of chatten, helaas.

Hoe is Vrienden voor het Leven ontstaan?

Dilys Derksen werkt bij MEE wanneer ze merkt dat veel mensen met een verstandelijke beperking op zoek zijn naar vriendschap of een relatie. Op dat moment is er nog niets voor deze doelgroep en samen met Aart Mateboer besluit ze in haar vrije tijd een stichting op te richten. Stichting Vrienden voor het Leven is op 25 oktober 2012 een feit, om daar vervolgens de eerste ontmoetingssite voor mensen met een verstandelijke beperking, Vrienden voor het Leven, onder te hangen. Het duurt nog een tijd voor de juiste websitebouwer is gevonden, maar op 3 juli 2013 is de site www.vriendenvoorhetleven.nl gelanceerd. Johan Liefers, van Delta Webdesign uit Kampen is degene die op dit moment de website uitbouwt en onderhoudt.


Dilys Derksen

    Dilys Derksen

Contact

Wilt u in contact komen met Dilys Derksen of wilt u meer informatie over de site? Wilt u dat wij een presentatie geven over Vrienden voor het Leven bij uw organisatie? Of anderszins? Neem contact met ons op via de mail: info@vriendenvoorhetleven.nl en we bellen u zo spoedig mogelijk terug (het vermelden van een telefoonnummer is altijd handig).